Egy megosztott város

Nicosiában jártunk Cipruson

[Farmosi Nóra] publikálva: 2024-03-09 00:00:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Ciprus 1974 óta két részből áll. A már régóta létező etnikai konfliktust a török hadsereg bevonulása "oldotta meg", és azóta létezik a hivatalosan csak Törökország által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság.


A megosztottság miatt a sziget fővárosa, Nicosia is két részből áll, a görög oldal Lefkosia, a török Lefkosa. Azóta a ciprusi törökök a sziget északi részén, a ciprusi görögök pedig a sziget déli részén élnek. A sziget északi részét gyakran figyelmen kívül hagyják a turisták, pedig kifejezetten izgalmas felfedezni a rejtett kincseit és látványosságait, oszmán építészeti emlékeit, mecseteit, hangulatos tereit. Észak-Nicosiába három átkelési ponton útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal lehet átmenni.

Ami a sziget lakóinak szomorú, a turistáknak izgalmas élmény, mivel egy út során görög és török világban is érezhetik magukat. Az Európai Unióhoz tartozó Ciprusi Köztársaságban ortodox templomokat, a görög kultúrát bemutató múzeumokat látogathatunk meg, és görög ételeket, italokat kóstolhatunk, míg északon mecseteket, templomokból átalakított mecseteket, török árucikkeket, ételeket, italokat találunk. Így egyik nap ehetünk muszakát és ihatunk hozzá Keo sört, másnap pedig a tradicionális török ételeket Efes sörrel öblíthetjük le. A Ciprusi Köztársaságban az euró a fizetőeszköz, de a török városrész központjában is elfogadják a legtöbb helyen. Váltani könnyű, és valójában 10%-kal olcsóbb itt török lírával fizetni. A bankkártyával az északi oldalon nem nagyon lehet fizetni, de a Ciprusi Köztársaságban is van, ahol csak bizonyos összeg fölött használható.

A zöld vonalat a határt mindkét oldalon meg lehet közelíteni, ez gyakran csak egy drótkerítéssel lezárt utca, de van, ahol őrbódékat is találunk, igaz katona nélkül.

Szerencsére a két rész közt nincsenek összetűzések, viszont vannak folyamatos tárgyalások a helyzet megoldására. A velencei falak védik Nicosiát. Az első városfalakat a középkorban építették, de a XVI. század közepén a Velencei Köztársaság teljesen átépítette őket. A falak nagyrészt még mindig épek, a kelet-mediterrán térség legjobban megőrzött reneszánsz erődítményei közé tartoznak. Fontos turisztikai látványosságot jelentenek. A görög részen érdemes megnézni a nagyon színvonalas Néprajzi Múzeumot és mellette a Szent János-katedrálist.

A Büyük Han, vagy más néven Nagy Fogadó, Ciprus szigetének legnagyobb karavánszerája, a sziget egyik legszebb épületének tartják. Lefkosában található, az oszmánok építették 1572-ben, egy évvel azután, hogy elfoglalták Ciprust a velenceiektől. A nyitott udvar közepén egy mecset található szökőkúttal az ima előtti mosakodáshoz. Ez lett az első városi börtön a brit közigazgatás alatt. Miután az 1990-es években felújították, a fogadó virágzó művészeti központként éledt újjá, amely több galériából és műhelyből áll. Több kávézó és szuvenírbolt is található itt.

Nicosia mindkét városrészéből érdemes kirándulásokat tenni. A görög oldalon Larnaka lehet egy jó célpont, ahova a Wizz Air járatai érkeznek. Finikoúdes Larnaka híres pálmafákkal szegélyezett sétánya, ahol számtalan étterem, bár, taverna, kávézó várja a látogatókat.

A város legismertebb épülete a Szent Lázár-templom. VI. Leó császár építtette a templomot a 9. században. Larnaka védőszentje, korábbi püspöke Szent Lázár élt itt 30 évig, testét is itt találták meg 890-ben. Maradványait azonban Marseilles-be vitték, így ma már csak az üres szarkofágot láthatjuk.

A közelében érdemes meglátogatni a Nagymecsetet és a kis tengerparti erődöt. A török oldalon Famagusta egy szép közeli város, Larnakához hasonlóan egy-másfél óra alatt érhető el. Észak-Ciprus egyik legnépszerűbb épülete a Lala Musztafa pasa mecset, amely egyszer az Agios Nikolaos katedrálisa volt, és gyönyörűen megőrzött példája a gótikus építészetnek. A várostól rövid sétával vagy taxival érhető el a Varosha negyed.

Ez az 5,2 négyzetkilométeres terület adta a sziget turisztikai bevételeinek 50 százalékát egészen 1974-ig. Ekkor a korábbi görög tulajdonosok (de a törökök is) elhagyták a területet, így a közel 3000 épület, 89 hotel, 21 bank, 14 iskola, 7 templom, 25 múzeum és 99 étterem, kávézó és szórakozóhely azóta üresen áll, az állaguk persze folyamatosan romlik. A terület 2020 októberében nyílt meg a látogatók előtt. Nincs belépő, az utcákon szabadon lehet sétálni vagy kerékpározni, de a házakba bemenni nem szabad.

A beszámolónk egy négynapos útról szól, mely alatt természetesen nem tudtuk megnézni a sziget összes nevezetességét, de a napi 10-12 órás sétákkal sok mindent bejártunk és megéreztünk az izgalmas hangulatból.

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Szeméthegyek úsznak a Tiszán
Az ár átsodorja a határokon
PÉNZTÁRCA
1000 szobás palota a török elnöknek
A törvényeket is sajátosan kellett magyarázni
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
RECIKLI

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--