Egyre furcsább az élet a vírus miatt

Sulibezárások, elmaradó könyvvásár

[Kail] publikálva: 2020-03-03 15:57:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Franciaországban az egészségügyben dolgozók számára 10 millió egészségügyi maszkot osztottak szét a gyógyszertárakban és további 15-20 millió leszállítása várható az igények szerint az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez - közölte kedden Olivier Véran egészségügyi miniszter. Lipcsében a könyvvásárt törölték.


"Tízmillió maszk kamionokkal elindult az ország négy sarkába és minden gyógyszertárat feltöltünk" - mondta a tárcavezető. Hozzátette, hogy a 10 millió maszkon kívül 5 millió sebészeti maszkot már megkaptak a megyei egészségügyi központok és az idős emberekkel foglalkozó egészségügyi intézmények. A nem kórházakban dolgozó egészségügyi dolgozók a kijelölt gyógyszertárakban vehetik át a maszkokat.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Franciaországban 191 megbetegedést regisztráltak (a szám egy nap alatt hatvannal emelkedett), hárman közülük meghaltak.

"Több beteg is meggyógyult már, mintegy százan vannak még kórházban, közülük tucatnyian intenzív osztályon" - mondta a miniszter. "Ez még nem járvány, de szembe kell nézni a járványveszéllyel, amely közeledik és megtesszük előre a szükséges lépéseket" - tette hozzá. Bruno Le Maire gazdasági miniszter kedden jelezte, hogy a csalás elleni hivatal vizsgálatot indított az egészségügyi maszkok és a kézfertőtlenítő gélek árának az elmúlt napokban történt megduplázódása, egyes helyeken háromszorosára emelkedése miatt.

"Nem fogadunk el semmilyen spekulációt a koronavírussal" - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a kormány fontolgatja ezen termékek árának befagyasztását, amennyiben folytatódnak a csalások.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter eközben arról tájékoztatott, hogy országszerte mintegy 120 iskolát bezártak, elsősorban abban a két régióban, amelyek az új típusú koronavírus gócpontjai Franciaországban.

Az intézkedés 35 ezer diákot érint a Párizstól északra található Oise megyében, és 9 ezret a nyugat-franciaországi Bretagne-ban található Morbihan megyében. A miniszter szerint a következő napokban várhatóan újabb gócpontok alakulnak ki, amelyek további iskolabezárásokat vonhatnak maguk után.

A kormány ugyanakkor rendeltet adott ki arról, hogy teljes összegű betegállományra jogosultak azok a munkavállalók, akik a járvány terjedése miatt karanténban kerültek és nem járhatnak be a munkahelyükre, de nem fertőzöttek, illetve azon gyerekek szülei, akiknek az iskoláját a járvány miatt bezárták és ezért otthon kell rájuk vigyázni.

Franciaországban egyre inkább érződik a járványt okozó COVID-19 koronavírus hatása a mindennapokban, amióta szombaton lemondtak minden olyan zárt térben tartandó rendezvényt, amelyeken várhatóan 5000 embernél több venne részt, és az iskolák nem szervezhetnek külföldi kirándulásokat. A Louvre múzeumához hasonlóan több vidéki város buszvállalatának dolgozói is úgy döntöttek, hogy hogy élnek azon törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés "súlyos és közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre". Miután az egészségügyi hatóságok nem tartják indokoltnak a döntést, a munkáltatók fizetésmegvonással fenyegetik azokat a sofőröket, akik nem hajlandók felvenni a munkát.

A koronavírus-járvány miatt elmarad a Lipcsei Könyvvásár, a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválja - jelentették be kedden a németországi nagyvárosban.

A városvezetés és a vásárt szervező cég közös döntésének indoklásában kiemelték, hogy a szövetségi kormány nyomatékos ajánlása szerint tömegrendezvényeknél valamennyi résztvevőt írásban nyilatkoztatni kell arról, hogy nem a járvány valamely gócpontjából származik és nem került kapcsolatba ilyen személlyel. Gondoskodni kell arról is, hogy az esetleges fertőzéseknél követhető legyen, hogy a fertőzött a vírus lappangási idejének kezdete óta kivel került közelebbi kapcsolatba. Ezeket a feltételeket pedig nem lehet teljesíteni egy olyan vásáron, amelyen mintegy 2500 kiállító és várhatóan 280 ezer látogató vesz részt.

A vásár március 12-től 15-ig tartott volna. Lemondták fő kísérőrendezvényeit, a Lepizig liest (Lipcse olvas) című programsorozatot, amelyre városszerte több száz helyszínen szerveztek felolvasásokat, és Manga-Comic-Convention (MCC) nevű képregényvásárt, amely a könyvvásár képregényszekciójából fejlődött ki.

Az egyelőre nem ismert, hogy megtartják-e a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi díja, a Lipcsei Könyvdíj az Európai Megértésért nevű elismerés átadóünnepségét, amelyet a vásár előestéjére szerveztek. Az 1994-ben alapított és 20 ezer euróval (6,8 millió forint) járó díjjal az idén Földényi F. Lászlót tüntetik ki. A Széchenyi-díjas esztéta, irodalomtörténész, műkritikus és műfordító A melankólia dicsérete című kötetéért kapja az elismerést a zsűri korábbi bejelentése szerint.

Németországban a kedd délutáni hivatalos adatok szerint 188 koronavírus-fertőzést regisztráltak. Szászországban 1 fertőzöttet tartanak számon.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 90 ezret, a halálos áldozatok száma 3100 felett van. A járvány 73 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

© vilagszam.hu

(Forrás: MTI)




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A járvány és a gazdaság

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Hőségriasztás Budapestre, majd jön a hideg
Szélsőséges időjárás Magyarországon
PÉNZTÁRCA
Fizetni kell a német sztrádákért is
Várhatóan 2016-tól matricás rendszert vezetnek be
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Új direkt közvetlen járatok Kínába
Eddig Prága volt a listavezető
RECIKLI
Agyő, másnaposság!
A finnek kitalálták

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--