Indul a Hungaroring Classic!

Klasszikus versenyautók és korhű ruhák Mogyoródon

[Kail] publikálva: 2019-07-12 09:16:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Elkezdődött a végső visszaszámlálás: a Hungaroring Classic résztvevői folyamatosan érkeznek a pályára, épül a depó, és megtartották a július 12-14-én tartandó különleges autóverseny sajtótájékoztatóját is, amelyen jó néhány izgalmas részletre fény derült.


Kiderült például, hogy körülbelül 200 klasszikus versenyautót láthatunk száguldani a hétvégén a mogyoródi F1-es pályán, s hogy korábbi Formula–1-es pilóták és Le Mans-győztesek is tiszteletüket teszik nálunk.

Pierre Antoine Lecoutour a nemzetközi promóter Peter Auto versenyzői kapcsolatokért felelős szakembere azt is elárulta, a mezőny szívesen tért vissza hazánkba: „Nagy örömmel tértünk vissza a Hungaroringre, hiszen két évvel ezelőtt ez volt a szezon egyik legjobb versenye, a nézők, a hangulat, a klubok és a versenyzők szempontjából is. Reméljük, ezt tudjuk még fokozni az előttünk álló hétvégén. A mezőnyön nem fog múlni, hiszen körülbelül kétszáz autóval rajtolunk a hétvégén, amelyek között a hatvanas évek paripái ugyanúgy megtalálhatók, mint a Group C-s, illetve két literes versenyautók. Az idei év újítása az a kategória, amelyben kizárólag 911-es Porschék indulnak, vagyis a pilóták gyorsaságán és ügyességén múlik, hogy ki nyer – a historic versenyzés történetében egyedülálló ez a fajta márkakupa. A mezőny egyik legérdekesebb tagja egy Porsche 917-es, amellyel annak idején Le Mans-i 24 órást nyertek. A pilóták között pedig ott lesz többek között Ralf Kelleners és Emanuele Pirro – mindketten Le Mans-győztesek, utóbbi versenyző pedig a Formula–1-es mezőnynek is tagja volt.”

A Hungaroring Classic két magyar fő szervezője közül Rákosi Tamás elárulta, miért is más ez az autóverseny, mint az általunk ismert összes többi.

„Jelenleg az autósport egyik legnagyobb problémája, hogy a nézőket elzárják a versenyzőktől, nem lehet megközelíteni őket, nem lehet a kocsikat megérinteni – mondta Rákosi Tamás. – Pedig számomra életre szóló élmény volt, amikor annak idején Jim Clark autójának a kerekére leülhettem. Úgy éreztük, ebből a hangulatból kellene visszahozni valamit, hogy általunk a családok, gyerekek, visszarepülhessenek az időben, mert nagyon klassz kis korszakot idézünk meg. A magam részéről mindegyik kategóriát imádom, meg azt is, hogy itt mindenki megszállott, mintha minden egyes verseny világbajnoki futam lenne. Nagyon várom már, hogy elkezdődjön a hétvége, és szeretném megköszönni a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, a Szerencsejáték Zrt.-nek és a Hungaroringnek, hogy mindenki a maga módján segített – nélkülük nem tudtuk volna összehozni ezt a remek eseményt.”

A tizenötödik Dakar ralijára készülő Szalay Balázs most a Hungaroring Classicon rendezőként vesz részt, de azért kibújt belőle az autóversenyző is, már most megbeszélte egy-két autótulajdonossal – az egyik James Bond-filmből ismert verdán akadt meg leginkább a szeme –, hogy alkalomadtán kipróbálhatja a járművét.

„Ez az a verseny, amely igazán hiányzott a magyar autósportból, ez az, amire mindenképp érdemes eljönni, mert a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek autói visszaidézik a múltat, a nagypapák elmesélhetik és megmutathatják az unokáiknak, milyen volt a versenysport ötven-hatvan éve – mondta Szalay Balázs. – Ezek még vérbeli versenyautók voltak, nem szabályozták le őket, szabadjára lehetett engedni a lóerőket. A személyes kedvenceim közülük a Ferrarik, Maseratik és Alfa Romeók.”

Szalay Balázs elárulta, a kor szellemét idézve arany, illetve zöld babérkoszorú kerül a győztesek nyakába, a Magyar Autóklub által szervezett veterán autó, illetve motorkerékpár szépségverseny legjobbjai pedig értékes díjakkal gazdagodnak. Itt a szakmai zsűri mellett a közönség szavazatai is számítanak a végeredménynél.

Hogy ne csupán a járművek, hanem az öltözködési stílus is felidézze a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas éveket, mindenkit arra biztatnak, hogy érkezzen a korszaknak megfelelő ruhákban, de ha ez gondot okozna, a helyszínen is lehet ruhát kölcsönözni, sőt, a Schwarzkopf jóvoltából díjmentesen korhű frizurát is kapnak a hölgyek és urak.

Különleges esemény lesz a vasárnapi divatbemutató és rockabilly buli, amit a depóban tartanak meg – a szervezést a korábbi modell, a ma is gyönyörű Sütő Enikő vállalta. „Engem is lenyűgöz ezeknek a klasszikus autóknak a formája, de ami igazán megfogott a Hungaroring Classicban, az az életérzés, amit az esemény képvisel. Nagyon tetszik, hogy a nézők is korabeli ruhákba öltöznek, úgyhogy a divatbemutatóval és a hozzá választott zenékkel is a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek naivitását, különlegességét szerettem volna felidézni.”

A versenyre még a helyszínen is kaphatók jegyek, ám annak sem kell szomorkodnia, aki esetleg nem láthatja élőben ezeket a csodálatos versenygépeket, a Hungaroring Classic eseményeit ugyanis szombaton és vasárnap a Spíler 1 televízió élőben közvetíti. A mindkét napon 8.30 órakor kezdődő közvetítés házigazdája Baumstark Tibor és Matuz Krisztián lesz, míg kommentátorként Márkus Ádámot és B. Varga Ákost hallhatjuk a Spíler 1 műsorán.

 

 

 

 

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Biciklin érkező elektromosság
Hogyan töltik a telefonokat Afrikában?
PÉNZTÁRCA
Hogy ne jöjjön a hónap vége szindróma
Egy kis segítség az okosan költéshez
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
100 éve fűrészeltek ketté egy nőt
Nyugi, bűvészkedésről van szó
RECIKLI
Bekeményít az IKEA
Nincs több egyszer használatos

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.19. 18:35 Világszám - Inforádió
Uganda
2024.04.20 10:05 Világszám - Inforádió
Afrika Svájca
2024.04.21. 10:35 Világszám - Inforádió
Uganda ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--