Pánikban Jeruzsálemben

2018-11-14 15:11:00 Kail

hírkép

1244-ben bízta Egyiptom szultánja Adib Dzsudeh családjára a Szent Sír bronzkulcsát Jeruzsálemben. Azóta ennek a muzulmán családnak a férfitagjai nyitják és zárják a kereszténység legszentebb helyét: Jézus Krisztus kereszthalálának és sírjának helyszínét.



Reggel négykor nyitnak és este hétig tart nyitva a Szent Sír temploma. A muzulmán família évszázadok óta pontosan teljesíti kötelességét - függetlenül attól, hogy számtalan politikai rendszer múlt el azóta Jeruzsálemben.

1967 óta a terület Izrael része, de ezt a palesztinok többsége nem ismeri el. Jeruzsálem óvárosában csendes háború folyik a házakért. A palesztinok csak egymásnak adnak el házat, zsidóknak nem! Ezt a szabályt hágta át az 55 éves Adib Dzsudeh. Ő azt állítja: egy palesztinnak adta el a házát jó pénzért. Csakhogy kiderült: a palesztin csak stróman volt, zsidók vették meg a házat Jeruzsálem óvárosában.

Emiatt számtalan életveszélyes fenyegetés érte és éri a legendás bronzkulcs őrét. Számára immár keresztútnak számít a szokásos szertartás: a Szent Sír templomának nyitása és zárása Jeruzsálemben. Ahol csak most megint éles a szembebállás a zsidók és az arabok között.