Vasarely op-art stílusa nagy vitát váltott ki

2019-02-09 10:21:00 Ujvári

hírkép

Az op-art, az optika híres művészének alkotásait a Pompidou Központ mutatja be. Ez stílszerű, hiszen Pompidou elnök korában volt sztár Victor Vasarely, aki Magyarországon Vásárhelyi Győző néven született. A hetvenes években számtalan műve díszítette Franciaországot: például a Montparnasse pályaudvaron. Németországban is szívesen fogadták: a Bundesbank székházat is az ő op-art műve díszítette.



Pompidou elnök (1969-74) a művészetek nagy rajongója volt, ezért is nevezték el róla a Beaubourg palotát, mely a Modern művészetek múzeumának ad helyet Párizsban. A Beaubourg palota, - ahol a csövek részben az épületen kivül futnak, - annak idején nagy vitát váltott ki éppúgy, mint Victor Vasarely op-art stílusa.

Ma sokan nosztalgiával tekintenek erre a korszakra, amikor Franciaországban a 68-as lázongások után beköszöntött a fellendülés kora. A maga dekoratív művészetével ennek a kornak volt reprezentatív művésze a magyar Vásárhelyi Győző, aki Franciaországban Victor Vasarely néven szerzett hírnevet. A Vasarely-kiállítás május hatodikáig tekinthető meg Párizsban a Pompidou Központban.

Főkép: www.lefigaro.fr