Ingyen tanítják az orvosok, ápolók gyerekeit

2020-03-17 16:39:00 Kail

hírkép

Az iskolabezárásokkal kísért veszélyhelyzetben a KórházSuli Alapítvány a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével megszervezte az egészségügyben dolgozók gyermekeinek online oktatását. Néhány óra alatt több mint 100 önkéntes egyetemista jelentkezett, akik a főbb tárgyakból virtuális tanórákat tartanak.



A program szervezőinek célja kettős. Egyrészt a koronavírus okozta rendkívüli oktatási helyzet nehézségeinek mérséklése, másrészt az önkéntes egyetemisták társadalmi szerepvállalása, akik ezáltal teljesíthetik a kötelező gyakorlatukat is.

A KórházSuli Alapítvány az otthoni tanulásra kényszerülő beteg gyermekek távoktatásában már hatéves gyakorlattal rendelkezik. Ennek tapasztalatait és tananyagjait – magyar, matematika, történelem, természettudományi tárgyak, idegen nyelvek – is felajánlják az extrém helyzetben a cselekvésre. Emellett a beteg gyerekek támogatása folyamatos marad.

„Együttérzéssel és elismeréssel gondolunk a legnagyobb terhet viselő kórházi dolgozókra, háziorvosokra, mentőkre, laboránsokra" – mondta el Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli Alapítvány vezetője. "A magunk eszközeivel így kívánunk hozzájárulni ahhoz, hogy legalább  gyermekeik iskolai előrehaladása miatt kevésbé kelljen aggódniuk, nyugodtabban koncentrálhassanak kritikus feladataikra.”

Az egyetemekkel folynak az egyeztetések arról, hogy a hallgatóik által adott online órák beszámíthatók legyenek a kötelező gyakorlati óráikba. Sőt, az úgynevezett Moodle (eLearning) rendszerben rögzített, a KórházSuli önkéntesei által készített tananyagokat megnyitják mindenki számára. A középiskolások ezek mintájára, tanáruk mentorálásával saját feldolgozott anyagaikat is beküldhetik, ezáltal közösségi szolgálatukat (IKSZ) arányosan igazolják.

A kezdeményezés szakmai hátterét, az önkéntesek felkészítését és koordinálását a KórházSuli Alapítvány nyújtja. A technikai hátteret a Telenor Magyarország Zrt. biztosítja. Az egészségügyi dolgozókat a Bethesda Gyermekkórház informálja.

A programba az egészségügyi dolgozók ITT jelentkezhetnek.