Egy fontos könyvtár nyit ki mától

2020-06-20 08:17:00 seifert.p

hírkép

Szombattól, azaz mától a látogatók előtt újranyit az Országos Széchényi Könyvtár zirci Ciszterci Műemlékkönyvtára, keddtől pedig olvasóikat és kutatóikat is várják.



Zircen látható Magyarország legrégebbi glóbuszpárja, egy 1648 körüli földgömb, valamint egy 1630 környékén készült éggömb. Emellett a könyvtárban 70 ősnyomtatványt, azaz a XV. században nyomtatott kötetet és csaknem 400 antikvát, a XVI. században kiadott művet is őriznek.

A nagyterem bútorait a Bakony fáiból készítették, bemutatnak olyan intarziás szekrényajtót is, amely 96 különböző fafajtából készült. Tájékoztatásuk szerint a műemlékkönyvtár szombattól szeptember végéig - minden héten keddtől vasárnapig - látogatható idegenvezetéssel.

Hozzátették: kutatókat keddtől várja a könyvtár - minden héten keddtől péntekig -, de használatához kötelező az előzetes bejelentkezés.

A járványügyi távolságtartási szabályok miatt az intézményben egyszerre legfeljebb tíz látogatót fogadnak, kihelyeznek kézfertőtlenítőt, és kérik az orr, valamint a száj eltakarását sállal vagy maszkkal.