Rókaveszély a vatikáni kertekben

2011-11-24 13:47:00 superadmin

hírkép

Utoljára XIII. Leó pápa rendezett rókavadászatot a Vatikán területén több mint egy évszázaddal ezelőtt. Az elfogott rókákat azonban később szabadon engedte - írta a La Stampa című napilap.



Az újság értesülése szerint a vatikáni falak mögött most is rókavadászat folyik: elfogják, majd visszaviszik az állatokat az olasz főváros körüli erdőkbe.

A ragadozók a vatikáni vasút vonalát követve jutottak be a pápai kertekbe, ahol nyugodt környezetre és bőséges táplálékra leltek. A Szent Péter-bazilikát övező, járműforgalom mentes parkban a rókák veszély nélkül vadászhatnak rágcsálókra és madarakra.

Az első rókacsaládot Carlo Maria Vigano érsek, a Vatikáni Kormányzóság főtitkára kapta lencsevégre: a fényképet a vatikáni dolgozók lapja közölte a Vatikán új barátai címmel.

A rókák azonban felborítják az apró állam törékeny ökológiai egyensúlyát. Elpusztítják a szintén a pápai kertekben élő papagájokat, kolibriket, harkályokat, fülemüléket, és fenyegetést jelentenek a pápa kedvenceire, a vatikáni macskákra is - mondta Beniamino Beccia, a Máltai Lovagrend környezetvédelmi felügyelője. Emlékeztetett arra, hogy XVI. Benedek egy kerti sétája során megpillantott egy ritka, fehér tollú rigót a fákon. "Nem szeretnénk, ha rókavacsoraként végezné..." - jegyezte meg Beccia.