Űrturistákat toboroz egy amerikai cég

2012-12-07 15:07:00 j.protic

hírkép

Két nap a Holdon, két embernek másfél milliárd dollárért: ezt kínálja egy hajdani NASA-dolgozókból álló amerikai cég.

 

 



A Golden Spike Company elsősorban az egyes országokat csábítja ezzel a lehetőséggel, de az elől sem zárkózik el, hogy magánszemélyek is éljenek a lehetőséggel. A kormányok számára szóló ajánlat kiemeli, hogy a holdutazás tudományos célokat szolgálhatna, emellett azonban arra is jó, hogy növelje az adott állam tekintélyét.

A céget az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egykori alkalmazottjai működtetik, terveikről csütörtökön számoltak be Washingtonban tartott sajtóértekezletükön. Néhány űrszakértő azonban kételyekkel tekint a projektre. Kételkednek ugyanis abban, hogy a vállalkozás pénzügyi helyzete valóban lehetővé teszi-e a holdutazások szervezését.

A Golden Spike Company elnöke, Alan Stern azonban kitart elképzeléseik mellett. Már vannak is olyan országok – elmondása szerint Dél-Afrika, Dél-Korea és Japán –, amelyek jelezték érdeklődésüket. Egy nagyon vagyonos ember is jelentkezett – fűzte hozzá. Amennyiben sikerül elegendő befektetőt találni, az első küldetés már 2020-ban megvalósulhatna.

A holdutazás eredeti ára 7-8 milliárd dollár körül volt, később jutottak el odáig, hogy alacsonyabb összegért tudják kínálni – hangzott el a sajtótájékoztatón.